5 Aralık 2008 Cuma

Radyo ve Televizyon

Radyo-televizyon programcısının sahip olması gereken, kuruluşlar ve yapım şirketlerinde program yapım öncesi, çekim aşaması ve çekim sonrasında içerik ve idari işleri yürütme, temel düzeyde teknik cihazları kullanma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

ALANA GİRECEK ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER VE ALANA GİRİŞ KRİTERLERİ

  1. Fiziksel, ve zihinsel engeli olmayan,
  2. İletişimle, sanatsal etkinliklerle, sosyal ve kültürel olaylarla ilgilenen,
  3. Kendini ifade edebilen, yaratıcı ve iletişimi gücü kuvvetli,
  4. İletişimi ve insan ilişkilerini tanıyan, gelişmeye yatkın,
  5. Araştırmacı ve yeniliklere açık özelliklere sahip olan,
Öğrenciler, mülakatla belirlenmelidir. Tüm bu özelliklere sahip öğrenciler mezun olduklarında radyo ve televizyon alanında çalışma becerisine sahip, radyo ve televizyon programlama dillerini bilen sonrası aşamasında malzemeleri seçebilen ve günün ihtiyaçlarına uygun olarak, ürettiğini savunabilen yapıya sahip olarak yetişirler. Alanları ile ilgili birimlerde, medya sektöründe, televizyon, radyo,dergi ve gazeteler fotoğraf stüdyoları vs. gibi işletmelerde çalışabilir, kendi iş yerlerini kurabilir ve işletebilirler. İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin Radyo Televizyon ile ilgili bölümlerine sınavla girebilir veya iki yıllık önlisansa geçiş yapabilirler.

Giyim Üretim Teknolojisi

Grafik ve Fotoğraf

Görüntülerden oluşan bilgilerin, hedeflenen amaca uygun olarak tasarlanıp insanlar arasındaki dolaşımını sağlayan, görsel iletişime dayalı her türlü çalışmayı ( Reklam ajansları, Medya, Matbaa, Fotoğraf Stüdyoları vs. ) kapsayan, iş yerlerine eleman yetiştiren ve güzel sanatlarla, matbaa ve serigrafi ile ilgili yüksek öğrenim kurumlarına yönelmede alt basamak oluşturabilen bir alandır.

ALANA GİRECEK ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER VE ALANA GİRİŞ KRİTERLERİ

  1. Fiziksel, ve zihinsel engeli olmayan,
  2. Güzel Sanatlarla, sanatsal etkinliklerle, sosyal ve kültürel olaylarla ilgilenen,
  3. Kendini ifade edebilen, yaratıcı ve hayal gücü kuvvetli,
  4. Çizim ve el becerisi gelişmeye yatkın,
  5. İlköğretim resim vb. uygulama derslerinden en az iyi ile geçmiş olan,
  6. Araştırmacı ve yeniliklere açık özelliklere sahip olan,

Öğrenciler yetenek sınavına tabi tutulup, mülakatla belirlenmelidir. Tüm bu özelliklere sahip öğrenciler mezun olduklarında grafik tasarımı yapabilme becerisine sahip, tasarımı bilgisayar destekli programlarda çözümleyebilen, tasarım sonrası aşamasında malzemeleri seçebilen ve günün ihtiyaçlarına uygun olarak, ürettiğini savunabilen yapıya sahip olarak yetişirler. Alanları ile ilgili birimlerde, matbaa, reklam ajansları, fotoğraf stüdyoları vs. gibi işletmelerde çalışabilir, kendi iş yerlerini kurabilir ve işletebilirler. Güzel Sanatlar Grafik, Fotoğraf Bölümleri ve Eğitim Fakültesi Grafik Öğretmenliği ( özel yetenek sınavı ile ), Matbaa Öğretmenliği bölümlerine girebilirler, alanlarıyla ilgili iki yıllık yüksek okullara sınavsız geçiş yapabilirler.

Konaklama ve Seyahat Acentacılığı

Turizme olan talebin artmasıyla ortaya çıkan, farklılaşan toplum ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, gelişen teknolojiden yararlanarak alanı ile ilgili araç-gereçleri yerinde zamanında ve doğru olarak kullanabilen; turizm sektörü içinde, seyahat acentesi bürolarına hizmet üreten elemanları yetiştiren alandır.

ALANA GİRECEK ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER VE ALANA GİRİŞ KRİTERLERİ

  1. Fiziksel engeli olmayan, dış görünüşüne önem veren,
  2. Etkili konuşabilme yeteneğine sahip olan,
  3. Güler yüzlü, sempatik ve iletişim kurabilen,
  4. Yabancı di öğrenme isteği ve yeteneği olan,
  5. Ruh ve beden sağlığı yerinde,
  6. Ahlaki yapısı ve karakteri sağlam olan,
  7. Araştırmaya, öğrenmeye ve keşfetmeye istekli,
  8. İnsanlara hizmet etmekten zevk alabilen,
  9. Sorumluluk sahibi olan,

Bu özelliklerin bir öğrencide olup olmadığı mülakat yöntemiyle belirlenir. Tüm bu özelliklere sahip bir öğrenci okulda aldığı uygulamalı ve teorik eğitim sonrası mezun olduğunda konaklama ve seyahat sektörüne ait alanlarda çalışma imkanı bulabilir. Yüksek öğrenime devam etmek isteyen öğrenciler, alanlarıyla ilgili yüksek okul ve fakültelerde yüksek öğrenim görebilirler.

Seramik ve Cam

Seramik ve cam alanındaki bilimsel, teknolojik ve sanatsal gelişmeleri takip ederek; sanatsal ve endüstriyel üretime uyarlayabilen, tasarım, şekillendirme, yaratıcılık ve el becerisini geliştirmiş elemanlar yetiştiren ve güzel sanatlarla ilgili eğitim veren yüksek öğrenim kurumlarına yönelmede alt basamak oluşturabilen bir alandır.

ALANA GİRECEK ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER VE ALANA GİRİŞ KRİTERLERİ

  1. Fiziksel ve zihinsel engeli olmayan,
  2. Güzel Sanatlarla, sanatsal etkinliklerle, sosyal ve kültürel olaylarla ilgilenen,
  3. Kendini ifade edebilen, yaratıcı ve hayal gücü kuvvetli,
  4. Çizim ve el becerisi gelişmeye yatkın,
  5. İlköğretim resim veya uygulama derslerinden en az iyi ile geçmiş olması,
  6. Araştırmacı ve yeniliklere açık özelliğe sahip olan,
Öğrenciler yetenek sınavına tabi tutulup, mülakatla belirlenmelidir. Tüm bu özelliklere sahip öğrenciler okuldaki alanda aldığı eğitim sonrası mezun olduğunda, seramik tasarımı, üretimi ve pazarlamasını yapan işletmelerde, sanat atölyelerinde tasarım, laboratuar, hammadde, üretim, dekor, çini, kalite, kontrol, pazarlama bölümlerinde çalışabilirler; kendi atölyelerini kurabilirler ve işletebilirler; Güzel Sanatlar Seramik Bölümü ve Eğitim Fakültesi Seramik Öğretmenliği bölümlerine özel yetenek sınavıyla girebilirler, alanlarıyla ilgili iki yıllık yüksek okullara sınavsız geçiş yapabilirler.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü

Çocuk Gelişimi ve Eğitiminin önemini benimseyen, 0 -12 yaş çocuklarının gelişim özelliklerini öğrenip tipik davranış özellikleri ve gelişimsel ihtiyaçları konusunda bilgi kazanmış olan, sorumluluk sahibi, özgüvenli, gözlem yapabilen ve bu gözlemlerini hayata geçirebilen, özel eğitime gereksinim duyan çocukları tanıyıp, bu çocuklar için uygun eğitim ortamı düzenleyebilen, anne ve çocuk sağlığı konusunda bilinçli, Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında çocukların gelişim, yaş ve sosyokültürel özellikleri doğrultusunda program hazırlayıp, çocukların bireysel farklılıklarını dikkate alarak uygulayabilen, çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına uygun eğitici oyuncak hazırlayabilen, çalıştığı eğitim kurumunda günlük menü ve yiyecekleri hazırlayabilen, insan ilişkilerinde başarılı, uzlaşmacı, paylaşımcı, uyumlu ilişkiler kurabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bir alandır.

ALANA GİRECEK ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER VE ALANA GİRİŞ KİRİTERLERİ

  1. Toplumu oluşturacak bireyleri yetiştirmeye engel olmayan davranış ve ahlaki özellikleri taşımak,
  2. Ruh sağlığı yerinde, uyum problemi yaşamayan,
  3. Algılamaları güçlü, duyu organlarını çok iyi kullanabilen, dikkatli, seçici, yaratıcı, belleği kuvvetli olan,
  4. Analitik düşünme yeteneğine sahip,
  5. Düzgün Türkçe konuşması ve artikülasyon problemi olmayan,
  6. Fiziksel görüntüsünde bir engel bulunmayan,

Öğrenciler, mülakatla belirlenmelidir. Okul süresince aldıkları eğitim doğrultusunda mezun olduktan sonra Özel Eğitim Kurumlarında, Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında, Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında çalışabilirler. Yüksek öğrenime devam etmek isteyen mezun öğrenciler, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği, Anaokulu Öğretmenliği; Zihinsel Özürlüler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği gibi bölümleri tercih edebilirler.


Yiyecek ve İçecek Hizmetleri

Yiyecek içecek hizmetleri alanı, bireylere yaşamsal temel bilimleri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra, kendini geliştiren, bireyler arası ilişki kurabilen iletişim ağlarını uygun şekilde kullanabilen, teknolojiyi yakından takip ederek alanda kazandığı bilgi ve becerileri uygulayan, sahip olduğu birikimi kullanarak üretim yapan ve bunları pazarlayan, turizm ve otelcilikle ilgili sektörün ihtiyaç duyduğu kalitede hizmet sunabilen, kendine ait işyeri kurma, bunu uygun kalite, plan ve düzende hayata geçirmeyi planlayabilen bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bir alandır.

ALANA GİRECEK ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER VE ALANA GİRİŞ KRİTERLERİ:

  1. İnsan ilişkileri ve iletişim becerisinin gelişmiş veya gelişmeye uygun,
  2. İnsanlara hizmet etmekten hoşlanan,
  3. Dış görünüşüne, kişisel ve genel temizliğe önem veren,
  4. Hareketli, dinamik ve servis becerisine yatkın,
  5. Doğrudan insanla iletişim halinde olan özellikle turizm ve otelcilik sektöründe doğru ifadeyi kullanabilme ve genel mesajları doğru anlayabilme bilgi ve becerisini geliştirmeye yatkın

Bu özelliklerin öğrencide olup olmadığı mülakat yöntemiyle belirlenir. Tüm bu özelliklere sahip bir öğrenci okulda aldığı eğitim sonrası mezun olduğunda servis, mutfak, kat hizmetleri, gıda analizcisi ve kurum beslenmecisi olarak meslek alanlarında, sektörde doğrudan çalışabileceği gibi yüksek öğrenim kurumlarında da alanla ilgili bölümlerde eğitim görebilecektir.